Wu shi gan mao

I fredags eftermiddag kände jag att jag har en förkylning på gång. Med tanke på den stora middagen på juldagen så har jag absolut inte tid med det. Den dagen blir lång och jobbig nog ändå. Så innan jobbet i fredags kväll klev jag i på apoteket, gick fram till en av tjererna som jobbar där och sa, - "Nihao. Wo shi gan mao". Detta tyckte hon av någon anledning var väldigt kul, (Jag fick senare reda på att detta betyder, -"Hej. Jag är en förkylning") men hon visade mig till rätt hylla. Det vara bara det att det fanns hur mycket olika piller och pulver som helst att välja mellan.
Eftersom Sally jobbade var det ingen idé att ringa henne och fråga. Men jag visste att min vän (och ibland kollega) Jasmine inte jobbade. Jag skickade ett sms till henne och berättade om mitt dilemma. Svaret kom snabbt. "Köp ingenting. Jag fixar. Möter dig utanför Jian pan park när du har slutat". I vanliga fall brukar vi ju ses på fredagskvällarna och ha en klass ihop hos Miss Peng, men den klassen är slut för denna terminen. Så vi möttes och hon gav mig en ask med tabletter. Jag skulle ta en tablett två gånger om dagen. Jag vet inte vad det är i dom, och visserligen sover jag lite konstigt på nätterna, men förkylningen är som bortblåst.


Vikten av att alltid vara väl förberedd.

Igår träffade jag min lilla 9-åriga Lily igen. Dom senaste tre gångerna vi har träffats har vi jobbat med lite enkla gramatikregler, typ......We/They do, He/She/It does. I like too, I don't like either..o.s.v. Lite tråkigt, men hon har kämpat på bra och verkar kunna allt nu, så jag tänke att denna gången gör vi något enkelt. Jag tänkte att vi kan lära oss namn på lite länder och städer i Amerika. Det kan ju vara bra att känna till. Det jag inte visste...eftersom jag inte kollade innan!!!, var att på Kinesiska är det viktigt att man skiljer på Nordamerika (Beimei) och Sydamerika (Nanmei). Bara Amerika heter Meigou, och USA heter....ja just det....Meiguo.

Det blev en lite förvirrad lektion, typ....Ofta när man säger "Meigou", så menar man egentligen "Meigou", men "Meigou" är egentligen bara ett av flera länder som ligger i "Meigou". Och norr om "Meigou" ligger "Jianada" och allra längst upp i nordligaste "Meigou" har vi "Alasijia zhou" som tillhör "Meigou" fast att det inte ligger i "Meigou".
..o.s.v.

Efter dessa kristallklara fakta gick vi över till att läsa lite ur en bok som heter "Little princess". För att vara på den säkra sidan valde jag en bok som handlar om England. 


  


4 hål

Ok, de e lite "fruntimmersvarning" på detta inlägget. Men låt oss bara säga att detta skrivs av min feminina sida. Men lite kul e det också.
I somras upptäckte jag plötsligt en dag att min livrem började "slacka" fast att jag hade den på det innersta hålet. Så jag och Sally gav oss iväg till marknaden och skinn- och skomakaren för att göra ett nytt hål i remmen. Den första "skinn-nissen" vi kom till skulle ha en hel krona för att göra ett hål. Och sånt ocker kan man inte tolerera enligt Sally.  Jag har lärt mig att i dom här lägena är det ingen idé att säga emot. Så vi lommade iväg till nästa ställe. Där skulle dom också ha en hel krona, men då fick vi istället 4 nya hål. Jag tyckte nog att det var ganska onödigt med så många, men så fick det bli. Full valuta för pengarna e det som gäller.

Så igår när jag skulle ta på mig mina jeans upptäckte jag att jag börjar få slut på hål. Jag är inne på det innersta..igen! Jag trodde till att börja med att det även berodde på att skinnet i remmen har utvidgat sig i värmen i somras. Men för säkerhets skull så bestämde jag mig för att prova mina "finbyxor" (som jag inte har använt sedan förra vintern). Jag skall ju ha på mig dom på juldagen är det tänkt. Ja just det...på juldagen skall vi ha våran något försenade "bröllops-middag". Man gör tydligen så här ibland.

Ok...finbyxorna på och....VOJNE!!! Jag hade kunnat få plats med en mindre moped innanför byxorna. Så byxorna är hos en sömmerska nu som skall fixa till dom. Så detta skall nog bli bra. Kanske dags att börja med chips och ostbågar och öl igen. Jag är tyvärr fortfarande (till Sally's förtvivlan) väldigt trött på maten här.

Välkommen till den varma södern :-)

Det där med en kall öl framför TV:n är inget som lockar just nu. Jag äter massvis med apelsiner (dom är väldigt söta och goda) och clementiner. Och i stället för öl blir det varmt te.


Delar av mitt TV-tittar-kit bestående av vantar, öronmuffar och
långkalsonger.
Nu e de jul igen.....

Ok, man kommer inte undan här heller. Men det är inte alls samma hysteri och panik som i "västvärlden". Den Kinesiska texten till julsången skulle kunna vara typ: - "Nu e det jul igen, och vi bryr oss inte i år heller". Och sen firar man lite nyår den 31:a december, men det är mer som ett lätt genrep inför det "riktiga" kinesiska nyåret den 23:e januari. Då firas det i en hel vecka, och skolorna tar ledigt i en månad.


Mitt tyngsta argument föll som en fura

Just nu pågår VM i badningtom här i Liuzhou. Jag har hela hösten talat om för mina elever att i December när badmington-VM drar igång kommer det att komma hit massvis med "utlänningar". - "Då skall ni minsann få se att det kan vara bra att kunna lite Engelska". Nu visar det sig att världseliten i badmington i stort sett består av 2 danskar och en väldig massa kineser och andra asiater som nästan alla kan kinesiska. Hur skulle jag kunna veta det? :-)


Fortsättning från förra inlägget

Sitter och funderar lite. I höstas anmälde jag adressändring till skatteverket som man skall göra om man är en skötsam invånare. Jag fyllde i blanketten och skickade iväg den och ganska snart kom en bekräftelse på att allt nu var registrerat och klart. Några veckor senare vaknade även "begåvningsreserven" till. Jag fick ett brev med en blankett från Försäkringskassan till min nya adress, där dom bad mig fylla i min nya adress och skicka till dom. Eftersom jag är ganska lat ibland så skrev jag helt enkelt "Se ovan" där jag skulle skriva min adress, och skickade tillbaka blanketten med min underskrift. Nästa brev som jag fick tog några veckor på sig att hitta hit eftesom adressen var fel, hur dom nu hade lyckats med det. Bland annat saknades postnumret helt. Med tanke på hur stort Kina är, måste jag säga att det var bra gjort att hitta hit mig. Men nu har jag ju som sagt blivit upplyst om att jag inte längre är bosatt i Sverige, och det kan ju vara bra att veta.
Och ni som är kvar i Sverige kan sova lugnt. Ni är i trygga händer. FK har läget under fullständig kontroll. :-)


Jaha ja.

Igår fick jag brev från Försäkringskassan, som upplyste mig om att jag inte längre är bosatt i Sverige. Å fan?? Ja, jag tyckte väl att folk har börjat prata lite konstigt. Men i allafall så är jag just nu helt oförsäkrad. Så det gäller att hålla sig borta från alla former av Sky-diving, bungyjump och ormtjusning tills jag har fått löst detta. Som tur är finns det en del alternativ att välja mellan.


Att skicka paket

Jo, de e klart...man kan ju gå till posten och bara skicka paketet som vanligt. Men då blir det väldigt dyrt. Istället kontaktar man en agentur som i sin tur har avtal med t.ex DHL. Och sen börjar det roliga. Man måste ju bara "förhandla" om priset. Då trivs Sally som fisken i vattnet. Förhandlingen tar längre tid än det skulle ta att gå till posten och tillbaka. Men när detta är klart kommer dom hit och hämtar det som skall skickas. Och ändå blir det mycket billigare än om man skulle gå till posten med det själv.

Och så kom vintern...

Det hände över en natt. Temperaturen sjönk till ca 5 grader på natten och lite drygt 10 grader på dagen. När det är nästan 40 grader på sommaren är det även 40 grader innomhus.....om man inte har aircondition.....och det har man ju. På vintern, när det är 5 - 10 grader utomhus är det även lite drygt 5 - 10 grader inomhus om man inte har någon typ av värme-element.....och det har man ju inte. :-)

Jo....vi har visst en värmefläkt någonstans, men den är inte framplockad än. Så det är lager på lager som gäller...dygnet runt. Efter vintern 2010- 2011 i Sverige lovade jag att aldrig mer klaga på kylan, om den inte var "tvåsiffrig". Men faktum är att jag fryser. Som tur är, är vintrarna inte så långa här. Om några veckor max så vänder det igen. Visserligen säger dom att vårarna här kan vara regniga och därför lite kyliga, med det får vi tar då. Nu skall jag krypa under min filt en stund.

Teflon-hjärna

Jag komunicerar på Engelska och försöker lära mig Kinesiska samtidigt som jag läser en bok på Svenska. Hjälp! Jag behöver ett större huvud!!! Jag har drabbats av "teflon-hjärna".RSS 2.0