På vårdcentralen.

Ok. Till slut fick jag ge mig. Förkylningen och framför allt hostan har hållt i sig i 2 veckor nu. Så i morse knallade vi, Sally och jag, iväg till vårdcentralen.
 
I Sverige när man går till vårdcentralen måste man först ta en nummerlapp och vänta på sin tur att gå till kassan och betala och berätta varför man är där. Sedan får man sätta sig och vänta igen tills en sköterska kommer och hämtar en till ett enskilt rum. Om hon har tid, ställer även hon ett par kompletterande fågor.Sedan lämnar hon rummet och man får vänta igen tills doktorn har tid och lust att titta till dig. Det kan ta en bra stund. Sedan skriver han en liten lapp till provtagningen, och skickar iväg dig till provtagningsrummet. Där får man snällt vänta på sin tur...igen. Sen tillbaka till "rummet" igen där man återigen får vänta på läkaren. När han får lite tid över kommer han in till dig och berättar om provresultaten och ger dig ett recept på det du behöver. Detta brukar ta upp till ett par timmar sammanlagt. 
 
Här är det lite rakare puckar. Doktorn har sitt skrivbord i "lobbyn" som också fungerar som underökningsrum och behandlingsrum. Den första man träffar är alltså en läkare. Om du är man ombeds du ta av dig på överkroppen eller dra upp din t.shirt så att han/hon kan lyssna på ditt hjärta och dina lungor och kolla blodtryck m.m. När underökningen är klar skriver doktorn en lapp till sköterskan och du får sätta dig i en stol i lobbyn, som också är väntrum. Efter någon minut kommer sköterskan med det som behövs för din behandling. Det mesta görs med en gång och om du behöver extra medicin som dom inte har får du ett recept. Hittils har det då gått ca tio minuter. 
 
Eftersom jag har drabbats av bronkitis behöver jag antibiotika. Men inga piller här inte. Istället rullar dom in en droppställning och ger mig 4 flaskor drop i variernade färger. En gul, en rosa och två genomskinliga. (En Liebfraumilch, en Rosa Champagen och två flaskor renat kanske? ). Det tog ett par timmar att få i mig allt. Allt skall ju trots allt in genom ett väldigt litet hål på översidan av min ena hand. Men jag satt skönt och hade min mp3 med mig. 
 
Och Sally fick en changs att beglaga sig inför doktorn om mina dåliga matvanor.
Så hon fick lite råd och jag fick lite råd, och alla var nöjda och glada.
I morgon bitti skall jag tillbaka igen för ytterligare 4 flaskor. Sen får vi se om det behövs mer. 
 
Första flaskan påbörjad.
 
Min "cocktail" sedd från undersidan.

RSS 2.0