Snart Nyår

Detta året hat gått otroligt fort. Och jag börjar så sakta vänja mig vid vintrarna här. Det är ju inte så kallt egentligen, men å andra sidan är det inte heller varmt någonstans nästan. Men mitt lilla rum i centrala stan e ganska ok.

Vi har inga planer för nyår än. Förmodligen blir det som vilken annan kväll som helst. Jag vet att jag kommer att jobba lite under dagen. Det är ju inte nyår på riktigt här nu. Den riktiga nyårsaftonen kommer i Februari i år. Lite senare än vanligt. Då blir det förmodligen middag med släkten igen. Dom här släktmiddagarna kan jag egentligen klara mig utan. Ganska tröttsamma tillställningar.
Min lilla extralägenhet. Enkel men mysig. 

Och sen då?

 
 
Nu var det ju ett tag sedan jag skrev något här. Det var i Maj och nu e det jul. Tiden går fort. Allt har ju inte gått som på räls sedan dess, men jag har lärt mig massor. Bill (och hans fru) som jag jobbade för under sommaren visade sig vara en ganska obehaglig figur. Faktum e att jag blev varnad  av folk som som hade haft med honom att gora tidigare redan innan jag borjade där.
 
Men det känndes bra till att börja med, och jag blev lovad både det ena och det andra. Arbetsvisum, försäkring och betald sommarsemester m.m. Inget av detta blev verklighet, och när jag tog upp det hade han alltid en väldigt bra bortförklaring. Den lediga sommarsemestern förvandlades utan någon förklaring till en månad med 7-dagars arbetsvecka. Och ständiga schema-ändringar. Han kunde ringa mig och säga att - Det sitter en klass här och väntar på dig. Kan du komma nu?
 
Der är lite så här att om du har skrivit på ett kontrakt, så äger dom dig ( tror dom ) och kan göra lite som dom vill.
 
Av en tillfällighet kom jag I kontakt med ett dagis som sa att om jag kom dit och "hängde" med ungarna och personalen ett par timmar varje morgon 5 dagar I veckan, under två månader, skulle jag få en bra lön och en bra försäkring. Så jag tackade ja, och talade om för Bill att jag inte skulle vara upptagen på mornarna ett tag för att kunna få en försäkring. Först blev han mest förvånad och sa, -Okey. Men plötsligt en sen kväll ringde han och sa att detta var inte alls ok eftersom jag var heltidsanställd av honom. Att jag aldrig jobbade på mornarna spelade ingen roll.
 
Han sa att jag skulle sluta omedelbart och att han skulle fixa försäkringen.  Eftersom jag visste hur pålitlig han e, sa jag .-Nej, det kan jag inte nu när jag väl har börjat där. -Ok, sa han. Då e du timanställd från och med nu.
 
Helt ok tyckte jag, eftersom då var jag inte bunden av något kontrakt längre. Och det funkade bra I ca en vecka, med sedan började det bli väldigt tunnt med timmarna. Han skyllde på att min vuven-klass och mina äldre elever var väldigt upptagna just nu, men dom skulle snart vara tillbaka igen.  Detta händer faktiskt ibland, så att jag tänkte inte så mycket på det först,men efter ett tag påpekade jag att om jag inte fick fler timmar var jag ju tvungen att fylla ut min tid på andra skolor. Detta gjorde honom väldigt sårad, och mina timmar försvann nästan helt från schemat. Istället ringde han på fredags förmiddagen och talade om vilka eller vilken klass jag hade under helgen.
 
Ganska snart fick jag ett meddelande från en elev I vuxen-klassen som sa att hon tyckte det var tråkigt att jag var så trött efter jobbet på dagiset att jag inte orkade ha deras klass på kvällen. Så istället var stackars Bill tvungen att ha klasses själv. Detta hade Bill talat om för dom .
Och dagen efter sprang jag på en av mina gymnasia-elever och hon sa I princip samma sak. Så när Bill ringde på lördagsmorgonen (han hade glömt av det under fredagen) frågade jag om det inte var lika bra att han tog hand om ALLA klasserna själv.
Han visste precis vad jag menade, så han protesterade inte mycket. Jag vet att mellanstadieklassen hade betalat massvis med extra för att det var en "utländsk lärare". Hur han löste det vet jag inte. Förmodligen fick han betala tillbaka pengarna.
 
Så det blev några dyra veckor med nästan ingen inkomst alls. Men nu har jag knytit upp en massa nya kontakter och jag jobbar som frilans igen. Lite mycket flängande till olika ställen, så här års när det är lite kallt. Men det går. Och nu kan jag välja lite mer. Inget bindande kontrakt med någon.
 
Tudou (potatis) En av mina underbara bagis-ungar
 
Jing Han
 
 

RSS 2.0